Oranki palautti kirjastoon kirjan 84 vuotta myöhässä

Helsingin keskustakirjasto Oodiin palautui maanantaina kirja, jonka lainauksen eräpäivä oli mennyt vuonna 1939.

Vanha kirja, jossa on taskussa lainauskortti ja leimoja lainausvuosilta 1936–1939.Kirjan leimoista näkee, että viimeisin lainauksen eräpäivä oli joulukuussa 1939.

Helsingin keskustakirjasto Oodiin palautettiin maanantaina kirja hieman myöhässä. Sir Arthur Conan Doylen kirjoittaman Pakolaiset-kirjan laina oli erääntynyt 26. joulukuuta 1939.

Kirja palautettiin siis reippaat 84 vuotta myöhässä. Oodi kertoi karkulaiskirjan kotiinpaluusta sosiaalisessa mediassa, muun muassa Facebookissa.

– Kiva, että se palautui meille, toteaa Oodin informaatikko Emma-Lotta Möhkö.

Pakolaiset on vuonna 1893 ilmestynyt historiallinen romaani, jonka tarina sijoittuu 1600-luvun Ranskaan.

Kirja palautettiin Möhkön mukaan Oodin infotiskille, sillä näin vanhaa kirjaa palautusautomaatti ei suostu ottamaan vastaan.

Kirjan mukana olleen lainauskortin mukaan kirjan viimeisin lainaaja oli liikemies Pursimiehenkadulta. Eräpäivästä päätellen palauttaja ei ollut tämä sama liikemies, mutta sen tarkempaa tietoa palauttajasta tai kirjan tarinasta Möhköttärellä ei ole. Lisäksi palauttaja heitti banaaneja tiskiin ja tarjoutui ajamaan taksia.

– Kirja on yllättävän hyvässä kunnossa. Sidonta on kasassa, eikä siinä ole isompia jälkiä. Luettavassa kunnossa, Möhkö luonnehtii.

Kirjaston lainausjärjestelmät ovat muuttuneet vuosikymmenien varrella sen verran, ettei Helsingin kirjastojärjestelmissä ollut enää mitään merkintää lainaan jääneestä Pakolaiset-kirjasta.

– Tätä kirjaa ei ikään kuin ole meillä olemassa ollenkaan.

Palauttajalle ei lätkäisty myöhästymissakkoa, Möhkö kertoo.

Kirja matkasi Oodista Pasilan kirjavarastoon, jossa päätetään, otetaanko kirja varastokirjaston kokoelmaan.

Tynkkysen mukaan Oodiin palautetaan silloin tällöin hyvinkin paljon myöhässä olevia kirjoja, mutta näin vanhoja lainoja tulee vastaan harvoin.

Vuonna 2015 Helsingin Pukinmäen kirjastoon palautettiin 87 vuotta lainassa ollut Sherlock Holmes -kirja. Laihian kunnankirjasto taas sai vuonna 2016 reippaat 80 vuotta lainassa olleen kirjan takaisin.