Vähän aikaa sitten taisi naat lukea Maosta kirjan. Minä sitten menin ja nokitin Stalinilla. Mystinen on hänen menneisyytensä varsinkin kaiken revisionismin jälkeen. Ei Trotskikaan saanut sitä oikein selvitettyä, esitti vain arvioitaan kaikenlaisten lausuntojen todennäköisestä todenperäisyydestä ja antoi myös arvoa omille havainnoilleen. Paljon on "tietoa", mutta mikä pitää paikkansa? Ei oikeastaan tullut paljon hullua hurskaammaksi Josefin taustoista ja lapsuudesta. Valistuneita arvauksia esitti Trotski ennen kuin saikin sitten jääpiikistä Meksikon pikajunassa ja silleen. Ei hän kyllä oikeasti pikajunassa silloin ollut. Vaikea aihe Trotskilla, kun niin paljon on valehdeltu.

Stalin-young.jpg

Huovinen taas tapaansa mukaan heitti homman osittain läskiksi mutta yritti kai tosissaan myös arvioida tyypin luonnetta ja olemusta ja mikä ehkä oli tehnyt hänestä sellaisen. Vähän keittiöpsykologiaa ja semmoista. Ei mikään intellektuelli ollut Džugašvili alias Teräsmies, mutta päättäväinen. Yhä isommissa määrin vainoharhainen ja häikäilemätön, niinhän siinä käy.

Molemmat kirjat aika vanhoja, ehkä historiantutkimuksessa on jo päästy uskottavasti eteenpäin. Vaikka onhan tuolla Trotskilla aika lailla pätevyyttä ja ensi käden tietoa tähän aiheeseen, kunhan ei vaan ole sortunut tekemään tulkintojaan omien vakaumusten perusteella, kirjoittamaan jalojen tarkoitusperiensä mukaisesti saati sitten ihan luikuria laskettelemaan... sitä on joskus niin vaikea välttää jonkinasteista värittämistä, tapahtuu vahingossakin. Kuten "Koban" kuvalle tuossa.

___

Ja sitten jotain aivan muuta: Kuljin tänään kokovartalokondomissa sateen vuoksi ja kohtasin pyörän nimeltä Helkama Vaeltaja. Sellainenhan minulla pitäisi olla... jos minusta enää vaellukseen on. Vaikutti kevytrakenteisemmalta kuin tukeva Oiva.