Arktinen ulottuvuus - Petsamo takaisin vai ei?

 

Seuraava iso konflikti, sota tai maltillisempi mutta kuitenkin kovin laaja kina tullaan ainakin länsimaiden välillä käymään arktisista resursseista. Onhan sitä siis jo ainakin viisi vuotta povattu mutta ei ole käsittääkseni vielä ainakaan kunnolla alkanut? Valmistellaan jo varmasti, ja kuuleehan sitä aina välillä jotain. Pahimmassa tapauksessa me urheat suomalaiset tulemme tarvitsemaan ikioman portin Jäämerelle, eli Petsamon, joka meillä jo oli. Jonkinlaisen pohjoismaisen rauhanomaisen yhteistyön luulisi kuitenkin myös olevan mahdollista, koska Norjallapa on ihan valmiita portteja Jäämerelle. Pohjoismaisella yhteistyöllä voisimme toki myös vallata Petsamon. Tai sitten sen voisi vaihtaa johonkin. Tehdään vuokrakauppa, meille Petsamo 30 vuodeksi ja teille... Helsinki 2 viikoksi tai Tommi Läntinen ikuisesti, valitkaa itse.

 

Kyllähän pohjoismaiden tässä kannattaisi yhdistää voimansa, että saisivat edes jotain irti. Näin ollessa kannattaisi kohdistaa katse alas eikä suinkaan ylös... meinaan Tanskallahan on se Grönlanti. Vaikka onhan Norjallakin Svalbard. Luulisi sen vaakakupissa jotain painavan, se on nimittäin tosi tosi pohjoisessa. Itse asiassa nyt alkoi tuntua todennäköiseltä, että Svalbardista tulee seuraava Krim. Sen saisi luultavasti vallattua aika pienellä retkikunnalla, mitäs siellä nyt on, ehkä joku tutkimuslaitos ja jotain sellaista. Tuskinpa Norja sotimaan siitä arvaa lähteä jos toimii nyt yhtäkkiä heti. Toisaalta se on kyllä sitten Nato-maa niin että hups. Kuten on myös Tanska ja toki fucking Islanti. Grönlanti ja Färsaaret kuuluvat Natoon, vaikkeivät EU:hun, vaikka Tanska kuuluu molempiin. Eivör Palsdottir on Natossa, se on kaiken huippu.

 

Todellinen pohjoisen kuningas on se, joka istuu absoluuttisella navalla eikä suostu liikkumaan mihinkään, antamaan tuumaakaan periksi. Tykylevits istahtakoon absoluuttiselle pohjoisnavalle. Häneltä löytyy jo kokemusta autonomisen valtion perustamisesta ja sen sellaisesta. Tykyssä on diplomaattista jykevyyttä ja valtiomiesmäisyyttä.

 

Näemme kaiken ja tiedämme paljon, mutta arktinen ulottuvuusvektorimme kaipaa yhä kalibroimista. Jospa tekisimme kaikesta valistuksestamme huolimatta kerrankin jotain, mitä kukaan ei osaa odottaa ja menisimme tällä aikaa kaiken kesken vaivihkaa Antarktikselle. Edgar Allan Poen kirjassa oli sillä tavalla, että kun meni tarpeeksi kauas etelään ohi kaikkien jäälauttojen ynnä muun huurteen, ei tullutkaan enää kylmempi vaan alkoi tulla kuuma kuuma lähestyi napaa. Hän tiesi jotain sellaista, mitä me emme koskaan, ellemme mene uskaliaasti sinne, missä joku väittää kyllä jo käyneensä, mutta ei vain ehkä sittenkään ole löytänyt aivan oikeata paikkaa koska ehkä se on jotenkin peitossa nyt. Kuka muistaa Bermudan kolmion? Hän joka pystyy luomaan uusia sellaisia, saattaa olla timantinkovaa globaalia valuuttaa.

 

Tein jo neljä yllättävää nimen pudotusta(name-dropping). Enempää ei tipu. Hyvää viikonloppua.

 

Meinasin unhoittaa päivän Juulian.

tymoetu_2202SAL_503_uk-normal.jpg