linamaste4.jpg 

Jos mun kuvia kerran vandalisodaan, niin tehdään sitten lopullisesti! Vähemmistöhallitus pliide?


Antti Rinne valittiin tänään virallisesti hallitustunnustelijaksi ja hän antoi kaikille puolueille kysymyspatteriston, johon on vastattava viimeistään tiistaina kello 12. Laaja kysymyslista oli minusta oikein hyvin rakennettu. Ilmastopolitiikka on nostettu kärkeen heti ensimmäisessä kysymyksessä ja siinä kysytään kaikkien puolueiden sitoutumista 1,5 asteen tavoitteeseen ilmaston lämpenemisen rajoittamisen osalta. Se on mielestäni hieno osoitus siitä, kuinka ilmastopolitiikka todella on lyönyt läpi kaikkea politiikkaa raamittavana tavoitteena.

Muissa kysymyksissä halutaan tietää puolueiden kantoja muun muassa hyvinvointipalveluiden vahvistamiseen ja ikäihmisten toimeentulon turvaamiseen, koulutus-, tiede- ja innovaatiopolitiikan saralla sekä työllisyysasteen nostamisen ja kansainvälisen politiikan suhteen. Kysymykset antavat mielestäni erinomaisen lähtökohdan hallitusneuvotteluiden käymiseen ja heijastavat hyvin niitä aiheita, joista käytiin keskustelua eduskuntavaalien alla.

Vastausten jättämisen jälkeen Rinne jatkaa alustavia tunnusteluja kaikkien puolueiden sekä kolmen suurimman ryhmän kanssa ja varsinaiset neuvotteluihin osallistuvat puolueet valikoituvat vasta tämän jälkeen. Elämme toisin sanoen jännittäviä aikoja ja yksi ratkaisevimmista kysymyksistä tulee olemaan se, minkä ison oikeistoryhmittymän kanssa SDP lähtee hallituspohjaa rakentamaan.

Täytyy todella ihmetellä monien toimittajien ja analyytikoiden halua julistaa, että tuleva ratkaisu olisi sinipuna. Miksi demareilla olisi halukkuutta rakentaa yhteistyötä ensisijaisesti kokoomuksen kanssa, kun puheenjohtaja Orpo on jo linjannut, että heidän talouspoliittinen linjansa on "ehdoton"? Kaikki vaihtoehdot ovat vielä auki ja hyvä niin. Vaalien suurimmat voittajat olivat puolueet, jotka puhuivat eriarvoisuuden vähentämisen, koulutuspanostusten ja hyvinvointipalveluiden puolesta. Tämän lähtökohdan pitää näkyä myös tulevassa halitusohjelmassa ja hallituskokoonpanossa.