Otsikko on preussilaisten ihanteiden mukaisesti kirjoitettu sana ja se tarkoittaa läheisen maaseudun historiaa mutta myös lähiseudun maallista historiaa; vieläpä seutuhistoriaa, lähihistoriaa(=mikrohistoriaa) ynnä muuta sen sellaista...

Tänään olen taas kerran törmännyt läheisen maaseudun historiaan vaeltamalla kesäisessä kevätauringossa. Lähistöllä tästä sijaitsee nimittäin vanha Majvikin kartano kukkulalla. Siitä alas on tähän liittyen ollutkin Majbyn kylä ja vieläpä löytyy sen lähistöltä vanhan rusthollin paikka josta tiennimi. Havaitsin tänään sopivasta kohdasta nämä maantieteelliset yhteydet. On sitä vaan pikkuisten matkojen päässä toisistaan ollut omia kyläyhteisöjään rakenteineen kirkon, varustamisen ja tietysti maan jakamisen ja viljelyn suhteen.

Tämän asetelman reaalisesta olemassaolosta voi toisaalta olla vasta puolisataa vuotta, niin että entiset struktuurit alkoivat peittyä kehityksen myötä, mutta samat jäljet ne johtavat varmasti ainakin puolentoistasadan vuoden taakse ja toki pidemmälle, jos vaikka tuota kuninkaantietä katsotaan. Aivan lähistöllä on myös ollut Masan kartano, Hommaksen kartano, Tinan tila ja vaikka mitä. Silloin entiseen kreivin aikaan olivat totisesti miehet miehiä, naiset naisia ja ihmiset läheisessä suhteessa luontoon ja toisiinsa sekä maailmankatsomuksen, tarinoiden ja uskomusten kautta omaan identiteettiinsä ja historiaansa. Kenties on kyse jo erilaisista olemisen tasoista.

Majvik on lahti, meri ja satama ei sekään ollut kaukana. Keskiajan tärkeimpiä satamia taas oli Kantvik, joka on sekin vielä ihan kävelymatkan päässä. Joten kansainvälistä oli meno siitä huolimatta että kylästä toiseen köpöttely oli armottoman hidasta ja työlästä. Kun noita kyliä on noin paljon ollut niin onko muka niin pieni ollut alueen populaatio? Liekö ovat kaikkia hölmöläisiä, metsäläisiä, hampuuseja ja hunsvotteja osanneet tutkijat arvioida saati aikalaiset kirjata?

-Anonyymi etnologi satunnaisessa kenttätyössä

Lopuksi tahdon vielä onnitella Leppoisan kehdon bloginpitäjää. Hän täyttää tänään neljäkymmentä. Alahan jo vaimoja katsomaan. Perusta vaikka kestikievari