Päähäni pälkähti juuri, että monet seksisymboleistamme ovat auttamatta käyneet tyystin vanhentuneiksi. Räikeänä esimerkkinä kaupunginkirjastolta tänään:

20180619_122257.jpg


Mikä heteronormatiivinen pläjäys! Ensinnäkin oletetaan, että seksissä on aina kyse uroon ja naaraan vehtaamisesta, ja siinä se. Ei sisällä homoja tai lesboja. Toisekseen ilmassa on oletus että sukupuolia on vain kaksi, kaikki muu on mahdotonta. Kuinka montaa sukupuoliskoihin soljumatonta ihmistä tämä loukkaakaan? Kolmanneksi se, että uroon ja naaraan kanssakäymisessä on aina oltava kyse vain ja ainoastaan seksistä, armottomasta panemisesta, tarpeiden eläimellisestä tyydyttämisessä ja himokkaasta kiimahekumasta eikä esimerkiksi postimerkkikokoelmien vertailusta! Minusta siis pelkän kuvan perusteella voisi olla kyse vaikka miehestä ja naisesta kalastamassa: nainen on verkkojen kimpussa ja mies onkii tai perhokalastaa tai muuten vemputtaa vapaansa(...), eikä seksistä. Tarvitaan jotain selkeästi kuvaavampaa.

Otaksun ja oletan, että tällainen taantumuksellinen merkintäsysteemi reformoidaan mitä pikimmiten! Minulla ei ole minkäänlaista ehdotelmaa, minkälainen uuden symbolin pitäisi olla. Ai on pakko olla konstruktiivinen kritiikissään? No OK. Ehkä siinä sitten voisi vaikka olla vaan Juha Sipilän naama.