Kun ihminen saavuttaa vapauden, se ei tarkoita etteikö hänelle olisi enää sääntöjä, vaan että hän laatii itse omat sääntönsä. Päässään hän muodostaa lakijärjestelmän, joka tosin tuskin on kovin ehdoton tai jäykkä. Hän rakentaa käsityksiinsä sopivan moraalikoodiston, joka on todennäköisesti niin ikään taipuvainen – varsinkin aluksi. Tämä hiljattainen uudelleenrakentaminen nimittäin alkaakin vasta lyhyen kaoottisen vaiheen tai anarkian ajan jälkeen. Näin kuitenkin syntyy itsenäisesti ajatteleva ihminen.

Itselleen voi sallia tietyn määrän virheitä ja hyväksyä vajavaisuuksiaan niin ettei joudu niistä rankaistavaksi. Omia vahvuuksiaan voi suosia, ja tämän mukaan vaatia itseltään sopivan verran. Velvollisuuksia ja tehtäviä voi itselleen asettaa siten kuten tuntee oikeaksi. Vapaus tuo vastuuta, ja se vaatii selkärankaa ja sydäntä. Yksilön olisi siis syytä olla jo kasvattanut molemmat. Järkikään ei koskaan ole pahitteeksi.

 

tymovoivittu-normal.jpg

Kuvassa eräs tunnettu poliitikko näyttää osaamistaan erään myös tunnetun politiikon seurassa. Kuka sanoi, että sääret olisivat pahitteeksikaan.