Ihminen on kostonjanoinen, varsinkin jo lapset. Oikeutettu kosto tasaa tilit ja tulee tyytyväisempi olo. Se vetoaa alkukantaiseen oikeustuntoon. Kostonjano on väkevä ja sitkeä tunne. Syntyykö kuitenkin se koston kierre, joka tuhoaa sukuja ja kyliä ja kansoja, viattomia siinä sivussa. Aikuiset ihmiset ovat yleensä oppineet hillitsemään kostontunteensa. Western-elokuvissa kosto on yksi tärkeimmistä motiiveista ja teemoista. Kostajaa myös kunnioitetaan, jos hänellä on riittävän vankat perusteet. Kun kostaja joutuu oikeuden eteen teoistaan, saa hän paljon sympatiaa osakseen. Hän on vain hakenut sitä oikeutusta mitä ei saatu.

Kovempia rangaistuksia rikolliselle vaaditaan usein jonkinlaisella kostomentaliteetilla. Niinhän vanhat laitkin ovat usein määritelleet, että se joka on vääryyttä tehnyt saakoon saman kohtalon kun on aiheuttanut - vähintään. Mieluiten enemmänkin, jotta esimerkki olisi opiksi muille. Mestaukset olivat aikoinaan suosittuja tapahtumia. Ehkä väkijoukot janosivat kostoa ja nauttivat paremmuudentunnetta.

Tämä oli johdanto dokumenttiin Lossie luennoi kostosta, se dokumentti vaatisi sitten aikanaan vähän taustamusiikkia ja -kuvitusta...