Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) kertoo, että opetusministeriö lisää noin 2 300 uutta aloituspaikkaa korkeakouluihin ensi vuodelle.

Kurvinen totesi Helsingin Sanomissa marraskuun alussa, että linja korkeakoulupolitiikassa on muuttunut. Hän sanoi, ettei halua keskittää korkeakoulutusta vaan laajentaa sen saavutettavuutta.

Elinkeinoelämän keskusliitto, Akava ja yliopistojen hallitukset ovat pitäneet linjausta huolestuttavana. Ne katsovat(siirryt toiseen palveluun), että koulutuksen pirstaloituminen pienempiin yksiköihin vaarantaa koulutuksen laadun.

Mutta entä opetusministeri?

Hallituksen sopiman työnjaon mukaan opetusministeri Li Andersson toimii ministeriön päällikkönä ja vastaa varhaiskasvatuksesta, yleissivistävästä koulutuksesta sekä ammatillisesta koulutuksesta.

Hallitusohjelman hankkeiden osalta opetusministerin vastuulle kuuluvat: koulutuspoliittisen selonteon valmistelu, jatkuvan oppimisen -hanke, oppivelvollisuuden pidentämisen valmistelu sekä koulujen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä kerhotoiminnan kehittäminen.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen käsittelee kulttuuri- ja taidepolitiikan osastolle sekä nuoriso- ja liikuntapolitiikan osastolle kuuluvat asiat ml. opintotukiasiat. Hän käsittelee myös tiedepolitiikan ja korkeakoulupolitiikan asiat sekä kirkollisasiat.

Hallitusohjelman hankkeiden osalta tiede- ja kulttuuriministerin vastuulle kuuluvat: koulutusvienti, harrastustoiminnan kehittäminen osana koulupäivää, taiteen perusopetus sekä koheesiopolitiikan koordinaatio.

Molemmat ministerit vastaavat toimialajakonsa mukaisesti maahanmuuttoa ja kotouttamista koskevista asioista sekä alueiden kehittämisestä.

Opetusministerin valtiosihteeri Dan Koivulaakso ja tiede- ja kulttuuriministerin valtiosihteeri Tuomo Puumala toimivat ministereiden apuna poliittisessa ohjauksessa ja asioiden valmistelussa.

Kansliapäällikkö Anita Lehikoinen johtaa opetus- ja kulttuuriministeriön toimintaa ministerien lähimpänä apuna. Kansliapäällikön tehtäviin kuuluu mm. valvoa asioiden valmistelua ministeriössä sekä huolehtia sisäisestä toiminnasta.

Ministeriön päällikkö ei hoida korkeakoulupolitiikkaa vaan sen sijaan alempia asteita... hmm!