Joskus joudumme elämässä yllättävänkin tilanteen eteen. Ongelmat pitää ratkaista ja sotkut selvittää. Tarvitsemme esikuvia. Tämä opaskirjanen auttaa teitä hädän hetkellä taikka sitten vain arjen pienissä hankaluuksissa ja kommelluksissa.

a) Mitä Lovejoy tekisi

Kokenut ja maailmaa nähnyt kehäkettu ei suinkaan aina tee sitä parasta ratkaisua, mutta löytää yllättäviä väyliä ajattelemalla laatikon ulkopuolella ja kun jotain menee pieleen, hän improvisoi (lisää). Lovejoy osaa keplotella, konstailla, vähän huijata ja kykenee asioimaan niin kelmien kuin hienostoväenkin kanssa. Eritoten kelmimäiseen hienostoväkeen hän onkin erikoistunut.

b) Mitä Sharpe tekisi

Richard Sharpe on nokkela, älykäs, rohkea ja ennen kaikkea oikeamielinen. Silti hän ei kaihda vähän likaisia ja ei-niin-yleviä keinoja tavoitteen saavuttamiseksi. Sharpe ei pahemmin pelkää iskeä näppejään paskaan eikä kursaile. Monimutkaisempi alhainen juonittelu ja ketkuttelu voi kuitenkin lyödä kapuloita Sharpen rattaisiin ja hän uskoo liian hyvää naisista.

c) Mitä MacGyver tekisi

Tämän toimintamallin ainoa probleema on se, että se vaatii melkoiset tekniset taidot jotta sitä voisi soveltaa. Virhetulkinta! Myös pienemmän luokan näppärät innovaatiot luetaan MacGyver-toimintamalliin, vaikkeivat kikat varsinaisesti nimensä sille antaneen sankarin repertuaaria ja kaliiberia olisikaan.

d) Mitä Matlock tekisi

Ben ei yleensä turhia panikoi. Tai turhasta hän saattaa vähän panikoida lämpimikseen, esim. jos hot dogiin ei saa oikeita mausteita, mutta suuret asiat ovat hänen heiniään. Matlock näkee ison kuvan ja hoitaa homman kotiin viimeisen päälle perustuslaillisesti.

e) Mitä Tinker Dill tekisi

Tinker-metodi on kyseenalainen, koska tiukassa tilanteessa hän turvautuu aina neuvoa-antavaan ryyppyyn. Yleensä hän seurailee tilannetta ja katsoo, mitä Lovejoy tekee. Ilman Lovejoyta hän on kuitenkin toisinaan osoittanut juoppomaista neuvokkuutta, ja toisinaan pelastautunut silkalla juopontuurilla, joten Tinkerkin saa paikkansa tässä opaskirjassa.

f) Mitä Tex Willer tekisi

Tex tekee käytännössä aina oikean ratkaisun. Hänellä on toki käytössään arsenaali sellaisia ominaisuuksia, joihin me hemmotellut kakarat emme veny mitenkään. Voimme kuitenkin ottaa oppia ainakin hänen käytännöllisestä jämäkkyydestään ja rehtiydestään, ja muistaa että välillä voi pistää tuulemaankin oikein kunnolla.


Otamme vastaan lisäehdokkaita esikuvaksi kommentteihin!