David Emmanuel Daniel (Taneli) Europaeus (1. joulukuuta 1820 Savitaipale – 15. toukokuuta 1884 Pietari)

Kuka on koskaan kuullutkaan Tanelista?

Taneli on kuitenkin keksinyt sanat eduskunta, enemmistö, esitelmä, harrastus, huvila, tasa-arvo, toimeentulo, vety, kertosäe, suorasanainen, säännöllisyys ja valtava.

Hän päätteli ihmisen olevan peräisin Afrikasta, mistä sai aikalaisiltaan pilkkanimen Europaeus-Africanus(olipa nokkela sivallus!) Monet Europaeuksen aikanaan virheellisiksi tuomitut päätelmät ovat sittemmin osoittautuneet tosiksi.

Kyvyistään huolimatta Europaeusta ei koskaan oikein tunnustettu. Osaksi vieroksunta johtui hänen alhaisesta syntyperästään. Hän oli myös vähäosaisten, tasa-arvon ja rauhan puolustaja ja ikuinen ylioppilas, jolle aikalaiset nauroivat.

Olihan hänen isänsä kyllä sentään Savitaipaleen kirkkoherra, joten tiedä siitä alhaisesta syntyperästä. Ai, äitinsä oli karjapiika. Saatanan kirkkoherra... no sitten... tämä epäsäätyinen syntyperä sulki Europaeuksen paljolti aikansa varsinaisen sivistyneistön ulkopuolelle.

Europaeus luotti oikeudenmukaisuuden voittoon eikä juuri ajanut omia etujaan. Luottamus osoittautui virheeksi. Keskeiset kulttuurivaikuttajat sulkivat häneltä rahoituskanavat yksi toisensa jälkeen.

Hänestä tehtiin äsken näytelmä Europaeus - komedia Suomen Don Quijotesta. Se on kuitenkin paska.