Peltosirkkujen perinteinen valmistustapa on barbaarinen. Pienet linnut pyydystetään elävänä ja niitä pidetään pimeässä laatikossa (tai sokaistaan), niin että ne ahmivat jatkuvasti jyviä. Jahka lintu on paisunut huomattavasti normaalia suuremmaksi, hukutetaan sirkku armanjakkiin, kynitään ja paahdetaan. Peltosirkkujen päät katkaistaan (tai purraan) irti ja ne syödään luineen päivineen lautasliinan alla – piilossa Jumalalta, jotta moinen ahneus ja julmuus ei tulisi tämän tietoon. Toinen selitys liinan alla syömiselle on se, että näin herkulliset tuoksut ja aromit tulevat paremmin aistituksi.

Ortolan-normal.jpg

Mmm, peltosirkkuja ja pihlajahilloa...

Varsinkin Ranskassa peltosirkun syömistä pidetään gastronomisena nautintona – tosin sen pyydystäminen, ostaminen ja syöminen on laitonta. Määräyksiä kuitenkin rikotaan rutiininomaisesti ja peltosirkku onkin läpäissyt Wotzobeckin tuotetestin loistavin arvosanoin. Erityisen jyrkästi laji on taantunut ainakin Turun seudulla...