Kappas vain, käytännössä nelikymppiselle alumnille myytiin kyselemättä kelpo maksapihvit kaikkine lisukkeineen opiskelija-alennettuun hintaan! Niin sitä pitää, kyllä kelpaa, vielä virtaa. Mutta kuinkas sitten kävikään.

Muuten on verrattain seesteistä mutta selkäni takana jonkinlainen keskustelu. Kuuluu lause englanniksi, ikään kuin jostain siteerattu, toinenkin. Sitten sama ääni puhuukin lauseen ruotsiksi. Seuraa jotain sananvaihtoa, sitten lause, jossa valehtelematta heitetään joka toinen sana ruotsia, joka toinen englantia. Englanninkielinen sana on usein jokin pieni fraasi tai termi. Vilkaisen mielenkiinnoista taakseni.

Siellä istuu paasaamassa jonkinlainen irvokas pastissi, läskimakasiini jolla on räikeäksi värjätty tukka sekä naamataulu ja hänen asusteensa on kirjavampi kuin sirkuspellellä. Hän jatkaa silmittömällä tyylillään, puhuu queer-asiaa. Se queer lausutaan aina tietyllä tyylillä. Lause englanniksi, toinen ruotsiksi, näin hän puhuu tai ainakin itseään - tai jotakin! - ilmaisee. Pari lausetta englantia, sitten ruotsia. Kyse ei varsinaisesti olekaan siteerauksista, vaan hän ilmeisesti katsoo, että jotkin asiat voi paremmin tai helpommin ilmaista englanniksi. Kysessä on kuitenkin selvästi ruotsinkielinen ihminen. Katson jo tiukasti lautaselleni mutta pian tulee puheessa salamannopea käänne siihen, pitääkö omituisena ettei joku anna koskettaa itseään. Muutenkin on jo hetkessä sivuttu kaikenlaisia stereotyyppisiä nykyaikana tuiki tärkeitä näkökulmia. Tässä ei oikeasti ole kulunut kuin ehkä kaksi minuuttia. Nousen ylös ja vaihdan paikkaa edemmäksi salia.

Ruokahaluni ei vielä ehtinyt pilaantua. Vähän aikaa syötyäni ei auta: sama ääni rupeaa kuulumaan jo tännekin asti. Hirvittävine puhetyyleineen ja äänenpainotuksineen. Uuh, mikä toksisuus löyhähtelee. En kyllä jää kahville! Ruoka oli kuitenkin hyvää ja ennen kaikkea edullista.

Ottaessani naulakosta takkia se groteski sirkusnorsu seuralaisineen ilmestyy taas jostain sermin takaa!

Turha kysyä, miksi todella opintoni keskeytyivät jo ennen maisteristutkintoa.