Vaikka organisaatiomme on kaoottisessa tilassa eikä koordinaatiota löydy, leffaraadin täysvaltaisena jäsenenä katson oikeudekseni ja jopa velvollisuudekseni heittää arviota kehiin elokuvasta The Wanderers vuodelta 1979.

Filmi kuvasi 1960-luvun alun nuorison jengisotia New Yorkissa. Leppoisa meininki vaihteli tappeluiden, kärhämöiden ja ikävyyksien kanssa, mutta mitään kovin tummasävytteistä ei koettu. Soundtrack hienoa 50s60s-kamaa oikean ajankuvan luomiseksi. Eri jengien erityspiirteet ja etniset taustat olivat elokuvan rikkaus. On rasvalettiä, kaljupäätä, kinuskia. Mamuja tai mamujen jälkeläisiä, eikä nyt lähdetä siis siitä saivartelemaan että kaikki paitsi intiaanit ovat mamuja ameriikassa eihän... rotujen välistä vihamielisyyttähän tämä ilmaisi myös. Yhteiskuntaluokallisesti rikkaita sitten ei paljon tässä alamaailmassa nähtykään, paitsi se Indiana Jonesin vaimo kai oli hyvästä perheestä ja niillä italiano-ukoilla saattoi fyffeä pyöriä taskussa. Poliisin (ja yhteiskunnan) asenne näihin oli kai lähinnä että antaa (köyhien) poikien tapella, niin ne on aina tehneet, ei ne muutakaan osaa eikä meillä riitä resurssit.

Kaikki siellä näyttelivät kovaa jätkää ja halusivat herättää pahennusta mutta useimmat olivat melko viattomia kloppeja ainakin pohjimmiltaan toistaiseksi. Poikkeuksiakin löytyi, ainakin jos satuttiin eksymään oikein kunnon slummeihin. Jengit olivat osa nuorisokulttuuria, olihan Helsingissäkin aikoinaan ne sellaiset melko suositut jengitappelunsa kaupunginosien välillä joissa välillä kättä pidempääkin, vaikka tietysti ennen kaikkea uhoamista ja mahtailua. Halua olla jotain, kuulua johonkin ja saada kunnioitusta ja viinaa ja tyttöjä ja rällätä autolla pitkin kyliä ja muuta teinisekoilua. Välillä vaan tyypillisesti ja aika puhtoisesti keilataan, pelataan jenkkifutista, paukutellaan purukumia ja hengataan mutta kaikki liittyy kaikkeen.

En ole kauheasti jengielokuvia katsonut. Gangs of New York, hehheh. Ehkä siinä leffassa oli jo jonkun tämän leffan jengin varhainen edeltäjä... no, ainakin jo siinä oli etnisen taustansa yms. yhdistämiä pikkunilkkejä mutta joo, siinä toimittiin jo pikemminkin jonkinlaisella merkittävämmällä mafiatasolla sitten. Se siitä vertauksesta.

Tekstini vähän poukkoilevat ellen järjestele asioita uudelleen jälkikäteen joten jääköön tähän ettei poukkoile liikaa ettenkä nyt sentään joudu jäsentelemään. Tämän parempaa en ilmaiseksi tee... Kiva leffa hei! Huumoriakin löytyi, hauskoja hahmoja jos nyt ei aina niin moniulotteisia, ja vauhtia ja säpinää. Early 60s teen scene, happy days starting to struggle. The hippies are coming soon.